Wildwater

Wildwatervaren doen verschillende leden samen op zelf georganiseerde tochtjes naar het buitenland (België of Frankrijk bijvoorbeeld), maar soms ook bij het Stoom-Gemaal Halfweg.

Voor het wildwatervaren zijn de juiste materialen nodig; wildwaterkajak met spatzeil, helm, kanokleding (wet-suit, anorak) en een goede peddel. Veel materiaal is te leen bij de vereniging.

Afhankelijk van de locatie, is het wildwatervaren goed te leren. Op vlak water kun je al veel kano ervaring opdoen en de volgende punten zijn ook fijn als je ze beheerst:

• Eskimoteren (jezelf terugdraaien als je kano is omgeslagen)
  • Peddelsteunen (met een vlakke peddel op het water je kano rechtop houden)
  • Je kano opkanten (de stroom onder je kano laten doorvaren m.b.v. peddelsteun)
  • Een goed reactievermogen (spreekt voor zichzelf)
  • Enthousiasme (je zult wat uitdagingen kunnen verwachten, wat het ook spannend maakt)
  • Mocht je nog niet kunnen eskimotoren, opkanten of peddelsteunen, je kunt het altijd oefenen of leren op de trainingsdagen of je oefent het in de praktijk.

Er zijn altijd leden of instructeurs in de buurt om je boven water te helpen of advies te geven. Mocht je niet onder water willen wachten dan zwem je gewoon met je kano naar de kant, waar je er (hopelijk) enthousiast weer inklimt voor de volgende poging/uitdaging.

Buitenland

Behalve het brandingvaren en varen op de binnenlandse wateren worden er binnen de vereniging ook gezamenlijk buitenland trips georganiseerd in het voorjaar, najaar- en zomer seizoen.
In 2018 gaan er weer vaarders naar België, Slovenië en ook Noorwegen wordt ontdekt!
Hieronder foto en film van onze reis naar Slovenië in 2015

Wildwatervakantie Slovenië.mp4

Stoomgemaal Halfweg
Met behulp van een ruim 160 jaar oud stoomgemaal uit 1853, heeft het Gemaal Halfweg geholpen met het polderen.

In tegenstelling tot het gemaal Cruquius die nu droog staat, staat het gemaal Halfweg nog volledig omringd door water.

Het gemaal draait nog volledig op stoom wat hem samen met de schoepen volledig operatief maakt.

Op zogenoemde draaidagen draait het oude stoomgemaal met woest, wild en turbulent water ten gevolg, waar iedere kajakker plezier aan kan beleven op zijn eigen niveau. Dit afhankelijk van je boot en lef om dicht op de schoepen van het waterrad te varen; dan wel overeind te blijven.