Branding

Het water was lauw tot koud. Goed ingepakt in wetsuits gaan we de confrontatie met de branding aan. Boten te water gelaten. De spatzeilen over de kuipen getrokken. De peddels het water in ... De eerste golf getrotseerd. Met de peddel in de golf gestoken trekken de eerste brandingvaarders zich door en over de golven heen, naar net achter de branding waar het wachten is op de eerste grote golf ...

Als er in de verte schuimkoppen opkomen en ook de kustwacht zijn boot aan 't uitproberen is (en snoeihard over de golven heen 'vliegt'), zetten we de spurt in naar het strand. We leunen ietwat achterover. De punt van de kano tilt zich uit het water op en met de snelheid van de golf wordt de kano over het water gejaagd. Een rit op de golf richting het strand volgt terwijl het water onder je door raast en het strand snel dichterbij komt. De peddel wordt in de schuimkraag gezet, de boot gekeerd. Wederom wordt de confrontatie met de golven aangegaan om de volgende grote golf "te pakken".

Brandingvaren is een intensieve maar zeer voldoenende bezigheid. Na een tijdje leer je de branding "te lezen" en kun je (als je dat wilt) de zwaarste branding vermijden en tussen de golven naar net achter de branding varen waar je wacht tot je een grote golf verwacht op te komen om al snelheid op te bouwen. Uiteindelijk draait het allemaal om één doel: de snelste en langste golf 'pakken' die je weet te vinden en helemaal op het strand over het water geduwd worden terwijl het water onder je boeg wegscheert.

Dit alles geeft bij een lichte branding al een leuke uitdaging omdat als je zijlings gaat of een verkeerde steun gebruikt, je door de golf wordt omgezweept en je jezelf weer overeind moet werken. Kop naar beneden op het spatzeil, hand op het zand en je duwt jezelf weer overeind. Mocht het nog dieper zijn, dan is eskimoteren altijd een optie of snelt een van de mede kanoërs je altijd wel te hulp (heb jij ook zo'n leuke smilie op de onderkant van je kano? Whoeps :) ) De belangrijkste techniek is het naar achter leunen in de golf waardoor de punt niet onderwater duikt waardoor de golf je voorover zou kunnen gooien...  Geen probleem, 't is maar water!.

Veel plezier en hopelijk tot de volgende tocht naar de branding!

Brandingvaren 2011

Enkele handige links