Wat doen wij‎ > ‎

Kanopolo


Kanopolo is een spannende, spectaculaire en intensieve sport. Veel buitenstaanders zullen diverse andere sporten herkennen. De sport lijkt een combinatie van waterpolo, handbal,

b
asketbal en kanovaren. Ook wordt het wel het rugby op het water genoemd. 

Het is een teamsport waarin het doel simpel is: gooi de bal in de goal van de tegenstander. Elk team heeft vijf veldspelers en maximaal drie wissels buiten de lijnen. De wedstrijden duren 2 x 10 minuten. En die tijd is ruim voldoende om een behoorlijk aantal doelpunten te maken! Uitslagen zoals 5-2 of 9-1 zijn dan ook niet ongebruikelijk. 

Kanopolo is een relatief onbekende sport maar wordt wel over de hele wereld gespeeld. In Nederland zijn er ongeveer dertig verenigingen die kanopolo teams hebben. Het niveau is heel verschillend, maar Nederland heeft al vele malen bewezen dat het met kanopolo bij de wereldtop hoort. Europese en wereldtitels zijn er door verschillende teams behaald. 

Voor de leek is het een nogal ruige sport. De kano’s waarin gespeeld wordt, varen met ogenschijnlijk veel geweld tegen elkaar op. Ook de peddels worden meer dan eens luidruchtig gekruist. Maar eigenlijk valt het allemaal best mee hoe ruig het spel is. De spelers zijn beschermd door dikke zwemvesten en helmen met gezichtsbeschermers. De bal wordt meestal gewoon met de hand gespeeld. Het is ook toegestaan om de bal met de peddel te spelen, maar niet wanneer er al een hand in de buurt is. Door de beschermende maatregelen zijn er zeer weinig blessures.
 
Wil je eens zien hoe kanopolo gaat? Kijk dan eens op YouTube. Meer informatie vind je ook op www.kanopolo.org en bij het Watersportverbond. Voor de wedstrijdregels, zie ReglementenKV Waterwolf heeft een oefenveld in de buurt van de loods, waar elke woensdagavond om 18:45 een groep enthousiaste leden verzamelt om te gaan oefenen.  Op vrijdagavond traint vanaf april een jeugdgroep (tot 18 jaar) met een van 18.45 - 21.00 uur. In mei  (als de Jeugd-Kanocursus start) zal de training een kwartier vroeger beginnen, want dan is er teveel drukte bij d eloods.

De vereniging heeft voldoende kanopolo liggen, dus iedereen die interesse heeft kan mee doen zonder direct materiaal te hoeven aanschaffen. Een zwembroek en warme kleding voor het bovenlijf (advies: zwartthermoshirt en anorak) zijn voldoende.
 
Regelmatig doet KV Waterwolf ook mee aan toernooien en competities elders in Nederland. Aangezien een toernooi meestal een weekend duurt, blijven we bijna altijd kamperen. Dit maakt kanopolo ook een hele gezellige sport, want met heel veel verenigingen 's avonds de wedstrijden evalueren, de nieuwste tactieken bespreken of gewoon lekker bij het kampvuur bijkletsen is natuurlijk geweldig leuk.


In de winter traint de jeugd op vrijdagavond bij Crossroad Gym op de Kruisweg 1617, 2142 LC Cruquius.
En in het zwembad om de eskimoteerrol in al zijn varianten (met peddel, zonder peddel, met bal etc) te verbeteren


In totaal trainen er op vrijdag 14 jongeren (10 tot en met 17 jaar), waardoor we twee teams hebben die deelnemen aan toernooien. Heb jij zin om een keer mee te trainen op een woensdag of een vrijdag dan ben je van harte welkom!
Heb je nog vragen over het kanopolo of het trainen stuur dan een mail naar els@kvwaterwolf.nl


Er is een leuk filmpje gemaakt door Kano Vereniging de Hydronauten over de sport Kanopolo, het geeft je een goed beeld van basisprincipes.

YouTube Video